کد خبر: ١٦٩١٤   نسخه چاپی  
  • تاریخ درج خبر:1399/09/12-١٠:٢٩

برخی از کشورها درحال توسعه و فقیر در تلاشند تا مخترعان واکسن کرونا از حق مالکیت معنوی خود گذشته و اجازه دهند واکسن به قیمتی که آنها توان خریدش را داشته باشند به دست مردمانشان برسد.

 

به گزارش آبادان نیوز، طبق اخبار موجود تولید واکسن کرونا در مراحل پایانی قرار دارد و دست کم سه واکسن فایزر با ۹۵ درصد، مدرنا با ۹۴.۵ درصد و آکسفورد با ۹۹ درصد موفقیت در آستانه اخذ مجوز و تولید انبوه قرار دارند. کشورهای دیگری همچون چین و روسیه نیز اعلام کرده‌اند که واکسن کرونا را تولید کرده‌اند. در ایران نیز شرکت‌های دانش بنیان زیادی در تلاش برای تولید این واکسن هستند و به گفته وزیر بهداشت دست کم یکی از آنها به مرحله آزمایش انسانی رسیده است.

بنابراین، به نظر می‌رسد جهان تقریباً از دستیابی به واکسن کرونا در هفته‌ها و شاید هم در روزهای آتی مطمئن است. اکنون دسترسی عادلانه همه جوامع و در نتیجه چگونگی هزینه و توزیع واکسن یا واکسن‌های تولید شده موضوع اصلی است.

قبلاً کشورهای قدرتمند مانند ژاپن، ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان، انگلیس، فرانسه و غیره میلیون‌ها دوز از واکسن‌های در شرف تولید را سفارش داده‌اند. در این میان مسئله اصلی دنیا و به ویژه سازمان بهداشت جهانی چگونگی دسترسی کشورهای درحال توسعه و کشورهای توسعه نیافته و فقیر است.

واکسن کرونا در یک دوراهی اخلاقی

روزنامه«وال استریت ژورنال» در مقاله‌ای به سراغ حق مالکیت معنونی در قالب ثبت اختراع رفته و از تلاش برخی کشورها برای حل این موضوع جهت کاهش هزینه‌های واکسن خبر داده است. در گزارش این روزنامه ضمن تأکید بر نگرانی های مروبوط به دسترسی کشورهای در حال توسعه به واکسن آمده است: آفریقای جنوبی، غنا، سنگال، پاکستان و دیگر کشورها استدلال می‌کنند که در صورتی که هزینه واکسن کاهش نیابد آنها قادر نیستند از مردم خود محافظت کنند. به همین خاطر این کشورها به همراه سازمان های غیردولتی و سازمان ملل متحد، شرکت های دارویی را تحت فشار قرار می دهند تا حمایت از حق ثبت اختراع را محدود کنند تا اطمینان حاصل شود کشورهای با درآمد کم و متوسط می توانند به نسخه های عمومی با هزینه کمتری از واکسن های کوید ۱۹ دسترسی پیدا کنند.

از یک طرف،طبق حقوق مالکیت، مخترعان حق دارند مالکیت اختراع خود را در اختیار داشته باشند و هرگونه اجبار آنها به سلب مالکیت معنوی امری اخلاقی به نظر نمی‌رسد. از طرف دیگر شیوع جهانی و سریع این بیماری جان صدها هزار نفر را در سراسر دنیا گرفته و اخلاق انسانی حکم می‌کند که برای جلوگیری از مرگ و میرهای بیشتر مخترعانِ واکسن حقوق مالکیت خود را تا حدودی نادیده بگیرند. کشورهای فقیر و در حال توسعه امیدوار به تحقق دومی هستند.

کوواکس؛ ابتکار سازمان بهداشت جهانی

سازمان بهداشت جهانی به عنوان متولی رسمی سلامت مردم در عرصه بین المللی از ابتکاری جهانی به نام کوواکس خبر داده است. کوواکس یک ابتکار جهانی با هدف کار با تولیدکنندگان واکسن برای دسترسی عادلانه کشورهای جهان پس از مجوز و تأیید آنها است.

سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که تاکنون ۱۷۲ کشور درگیر بحث مشارکت بالقوه در کوواکس هستند. به گفته این سازمان، کوواکس در حال حاضر دارای بزرگترین و متنوع ترین نمونه واکسن کوید ۱۹ در جهان است. این تنها ابتکار جهانی است که با همکاری دولت ها و تولیدکنندگان برای اطمینان از در دسترس بودن واکسن کوید۱۹ در سراسر جهان برای کشورهای با درآمد بالاتر و با درآمد پایین تر انجام می شود.

در این مورد نخست وزیر سوئد «استفان لوفون» گفته است: دسترسی برابر به واکسن کوید ۱۹ کلید اصلی مهار و نابودی این ویروس و زمینه سازی برای بهبودی از این بیماری همه گیر است. دسترسی به واکسن یک مسابقه با چند برنده نیست و تسهیلات کوواکس بخش مهمی از راه حل است. باید اطمینان حاصل شود که همه کشورها می توانند از دسترسی به بزرگترین نمونه و توزیع عادلانه دوزهای واکسن بهره مند شوند.

بانک جهانی به کشورهای ضعیف تسهیلات می‌دهد

بانک جهانی نیز یک بسته ۱۲ میلیارد دلاری را برای کشورهای در حال توسعه جهت تأمین مالی خرید و توزیع واکسن کوید ۱۹، آزمایشات و روش های درمانی برای شهروندان آنها تصویب کرده است.

این بودجه که با هدف حمایت از واکسیناسیون تا یک میلیارد نفر انجام می شود، بخشی از یک بسته کلی گروه بانک جهانی با مبلغ ۱۶۰ میلیارد دلار تا ژوئن ۲۰۲۱ برای کمک به کشورهای در حال توسعه برای مبارزه با بیماری همه گیر کوید۱۹ است.

این بسته مالی به صنعت تحقیق و داروسازی کمک می کند تا شهروندان در کشورهای در حال توسعه نیز بتوانند به واکسن های ایمن و موثر کوید ۱۹ دسترسی داشته باشند. همچنین گفته شده که در اجرای این برنامه، بانک جهانی از تلاش های چند جانبه که هم اکنون توسط WHO و COVAX هدایت می شوند پشتیبانی می‌کند.

«دیوید مالپاس»، رئیس گروه بانک جهانی در این مورد گفت: ما در حال گسترش رویکرد سریع خود برای رسیدگی به موارد اضطراری کوید ۱۹ هستیم تا کشورهای در حال توسعه دسترسی عادلانه و مساوی به واکسن ها داشته باشند.

علاوه بر خرید واکسن، بودجه‌ای که بانک جهانی در نظر گرفته است کمک به کشورها در زمینه مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت لجستیک برای نگهداری از واکسن ها، واکسیناتورهای آموزش دیده و برنامه های ارتباطی گسترده برای دسترسی به جوامع و خانواده ها را نیز شامل می‌شود.

ایران چه می‌کند؟

سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران روز چهارشنبه در وزارت بهداشت گفت: " ... مساله دیگر تامین واکسن کروناست که آن را از سه طریق دنبال می کنیم. یکی از طریق خرید واکسن از مجموعه کوواکس و سازمان بهداشت جهانی که برنامه ریزی کردیم ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز از این طریق وارد می کنیم که حدود ۸ میلیون و ۴۰۰ نفر و حدود ۱۰ درصد را پوشش می دهد چون این واکسن باید برای هر نفر دو دوز تزریق شود.

وی گفت: اقدام بعدی تامین حدود ۵.۵ میلیون دوز واکسن در قالب قرارداد مشترک با یک کمپانی خارجی و همچنین خرید ۲۰ میلیون واکسن از یک کمپانی خارجی دیگر و در مجموع ۴۲ میلیون دوز واکسن خریداری می کنیم که حدود ۲۱ میلیون نفر را پوشش می دهد.

منبع:ایرنا

 

خانم پروفسوری که واکسن کرونا را طراحی کرد

به گزارش آبادان خبر، سالها پیش هنگامی که گیلبرت مقطع دکترای خود را می‌گذارند با اینکه از علوم مختلف اطلاعات متنوعی داشت اما متوجه شد کاری که انجام می‌دهد کار مورد علاقه اش نیست. او در جوانی رشته علوم زیستی را در  "دانشگاه آنگلیای شرقی"(University of East Anglia) خوانده بود و تجربه‌های زیادی از تحصیل در این رشته به دست آورده بود اما هنگامی که برای مقطع دکترا به "دانشگاه هال" انگلیس رفت و به مطالعه رشته ژنتیک و زیست شیمی پرداخت در آنجا دریافت که این رشته، مورد علاقه وی نبوده است.

گیلبرت در این باره در گفتگو با رادیو بی بی سی گفت: برخی از دانشمندان هستند که با خوشحالی کم و بیش به تنهایی روی یک موضوع برای مدت طولانی کار می‌کنند اما این راهی نیست که من دوست داشتم آن را انجام دهم. من دوست دارم سعی کنم ایده‌های متنوعی از رشته‌های مختلف بشنوم و درباره آنها اطلاعات کسب کنم. من فکر کردم که باید در آن مرحله علم را رها کنم و کار دیگری انجام دهم.

سرانجام او تصمیم گرفت برای داشتن درآمدی مناسب یک کار علمی دیگر انجام دهد و نتیجه موفقیت آمیز این تصمیم او هفته گذشته اعلام شد چرا که وی توانست واکسنی را طراحی کند که در جلوگیری از بیماری کووید-۱۹ موثر است. هفته گذشته اعلام شد یک آزمایش بزرگ نشان داده واکسن کرونا ویروس ساخته شده توسط دانشگاه آکسفورد ۷۰ درصد از دچار شدن افراد به علائم کووید-۱۹ جلوگیری می‌کند. همچنین داده‌های آزمایش‌ها نشان داد زدن دوز کامل واکسن می‌تواند تا ۹۰ درصد از بدن افراد محافظت کند.

سارا گیلبرت در آوریل سال  ۱۹۶۲ در شهر کترینگ انگلیس متولد شد. پدر او در کار تجارت کفش و مادرش معلم زبان انگلیسی و عضو انجمن اپرای آماتور محلی بود.

همکلاسی‌های او در دوران مدرسه از او دختری با نام "فولاد ساکت"(silent steeliness) یاد کرده‌اند که او نیز همانند نامی که دوستانش بر او نهاده بودند تصمیمات مهمی در زندگی‌اش گرفت و تا مرحله دکترا پیش رفت.

وی پس از اتمام دوره دکترا قبل از اینکه به کار درباره سلامت انسان بپردازد، در یک مرکز تحقیقاتی آبجوسازی کار می‌کرد و در آن به نحوه اصلاح مخمر می‌پرداخت. او هرگز قصد نداشت که متخصص واکسن شود. اواسط دهه ۱۹۹۰ وی در دانشگاه آکسفورد در حال انجام یک پروژه دانشگاهی بود و ژنتیک مالاریا را بررسی می‌کرد که در نهایت انجام این کار منجر به ایجاد علاقه در او برای کار بر روی واکسن‌های مالاریا شد.

زندگی‌اش وقتی سه قلوهای او به دنیا آمدند کمی پیچیده‌تر شد. پسرش "فردی"(Freddie) مادرش را زنی حامی توصیف می‌کند که همیشه به فکر فرزندانش است. او گفت: هر سه ما راهمان را خودمان انتخاب کرده‌ایم و همه رشته زیست شیمی را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کرده‌ایم.

در همین حال گیلبرت با افزایش رتبه در آکسفورد به سمت استادی موسسه معتبر "جنر" این دانشگاه منصوب شد و سپس گروه تحقیقاتی خود را برای تحقیق و تلاش درباره ایجاد واکسن جهانی آنفلوآنزا ایجاد کرد. در سال ۲۰۱۴، او اولین آزمایش واکسن ابولا را رهبری کرد و هنگامی که ویروس مرس - سندرم تنفسی خاورمیانه - شیوع پیدا کرد، وی به عربستان سعودی سفر کرد تا سعی کند واکسن این نوع ویروس کرونا را تولید کند. آزمایش دوم این واکسن تازه و در اوایل سال ۲۰۲۰ آغاز شده بود که بیماری کووید-۱۹ در چین شیوع پیدا کرد. پروفسور گیلبرت به سرعت متوجه شد که شاید بتواند از همین روش برای توسعه واکسن کووید-۱۹ نیز استفاده کند.

پروفسور "ترزا لامب"(Teresa Lambe) همکار گیلبرت در آکسفورد گفت: ما سریع عمل کردیم و در اخر آن هفته‌ای که دانشمندان چینی ساختار ژنتیکی ویروس جدید را منتشر کردند واکسن ما تقریباً طراحی شده بود.

عملکرد سریع او برای ایجاد راهی برای جلوگیری از کووید-۱۹ در جهان ممکن است توضیح دهنده برخی از کارهای غیرمعمول او باشد چرا که به گفته پروفسور لامب، پروفسور گیلبرت تمایل به کار از صبح خیلی زود تا اواخر را شب دارد.

ساخت واکسنی که در آزمایشگاه علیه کووید-۱۹ موثر بود، چند هفته طول کشید. سپس با گسترش مراحل آزمایش، اولین گروه از واکسن توسعه یافته در اوایل آوریل تولید شد. با این حال پروفسور گیلبرت این فرایندها را به عنوان یک سری گام‌های کوچک توصیف کرد و آنها از نظر او دستیابی به موفقیتی بزرگ محسوب نمی‌شدند.

وی در اوایل سال جاری گفت: ما در یک مسابقه برای ساخت واکسنی علیه بیماری کووید-۱۹ هستیم و مسابقه برای ساخت واکسنی علیه بیماری است نه مسابقه علیه تولیدکنندگان دیگر واکسن کرونا و ما یک دانشگاه هستیم و برای کسب درآمد این کار را انجام نمی‌دهیم.

دوستان، اساتید دانشگاه و همکاران او، گیلبرت را فردی وظیفه شناس، ساکت و مصمم و شخصی باشهامت توصیف می‌کنند.

اکنون نگاه جهانیان به پروفسور گیلبرت و تعداد انگشت شماری دیگر از دانشمندان توسعه دهنده واکسن کووید-۱۹ خیره شده است.

دکتر "آن مور" همکار گیلبرت در انتها گفت: سارا از اینکه بسیار مورد توجه قرار بگیرد متنفر است. سارا شخصی است که نمی‌خواهد در کانون توجه قرار بگیرد.

نکاتی درباره واکسن کروناویروس دانشگاه آکسفورد

دوشنبه هفته گذشته شرکت "آسترازنکا"اعلام کرد واکسن کرونایی که به‌صورت مشترک با دانشگاه آکسفورد ساخته ‌است تا ۷۰ درصد در پیشگیری از بیماری مؤثر است. دولت انگلیس ۱۰۰ میلیون دوز واکسن آکسفورد را از پیش سفارش داده است که این تعداد برای ایمن سازی ۵۰ میلیون نفر کافی است.

بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس گفت: این موضوع که واکسن آکسفورد در آزمایشات و جلوگیری از کرونا موثر واقع شده بسیار خبر هیجان انگیزی است. هنوز می‌بایست بررسی ایمنی بیشتری انجام گیرد اما بازهم این نتایج خارق العاده است.

هنگامی که به داوطلبان دو دوز بالای واکسن تزریق شد میزان محافظت ۶۲ درصد بود، اما هنگامی که در ابتدا دوز کم و سپس دوز بالا تزرق شد این میزان به ۹۰ درصد افزایش یافت.

این واکسن همچنین می‌تواند در دمای یخچال نگهداری شود که این به آن معناست که برخلاف واکسن های فایزر/بایو ان تک و مدرنا که باید در دمای بسیار سردتر نگهداری شوند، این واکسن می‌تواند در هر گوشه دنیا توزیع شود. شرکت آسترازنکا شریک دانشگاه آکسفورد در تولید واکسن در حال آماده سازی سه میلیارد دوز از واکسن در سراسر جهان است.

منبع:ایسنا

 

درخواست اجازه استفاده اضطراری از واکسن کرونا

به گزارش آبادان نیوز، مدرنا درخواست استفاده اضطراری از واکسن توسعه یافته برای مقابله با کووید ۱۹ را به مقامات بهداشت اروپا و آمریکا ارائه کرده است.

قانونگذاران اطلاعات آزمایش‌های بالینی این واکسن بالقوه توسعه یافته با فناوریmRNA را بررسی و درباره تأثیرگذاری آن برای واکسیناسیون تصمیم گیری می‌کنند.

آزمایش‌های بالینی نشان دادند کارآمدی این واکسن برای جلوگیری از ابتلاء به ویروس کرونا بیش از ۹۴ درصد است.

از سوی دیگر شرکت «بیوان تک» و فایزر نیز واکسنی با فناوری مشابه توسعه داده اند که هم اکنون درخواست استفاده اضطراری را به مقامات آمریکا ارائه کرده است.

مدرنا امیدوار است قانونگذاران انگلیس این واکسن را به زودی تأیید کنند.

در حال حاضر کارشناسان به ۳ واکسن توسعه یافته در دانشگاه آکسفورد، بیوان تک و مدرنا امید بسیار زیادی دارند.

منبع:مهر

 

کارایی 100 در صد واکسن کرونا در موارد شدید بیماری

به گزارش آبادان خبر، واکسن کروناویروس مدرنا ممکن است میزان بالایی حفاظت در برابر ویروس کووید-۱۹ ایجاد کند و نتایج اولیه تجزیه‌وتحلیل مرحله نهایی آزمایش فاز سوم نشان می‌دهد که به نظر می‌رسد میزان کارایی این واکسن با تغییر گروه سنی کاهش نمی‌یابد.

براساس اعلام این شرکت، کارایی موثر ۱۰۰ درصدی واکسن کرونا در برابر موارد شدید تأیید شده است.

شرکت مدرنا اعلام کرد: تجزیه‌وتحلیل مرحله سوم آزمایش‌های COVE در مورد واکسن منتخب کووید-۱۹ به نام mRNA-۱۲۷۳  شامل ۳۰ هزار شرکت‌کننده با ۱۹۶ مورد کووید-۱۹ است که ۳۰ مورد آن شدید بود.

  مدرنا انتظار دارد، ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد دوز از واکسن توسعه داده خود برای مبارزه با همه گیری را در سال ۲۰۲۱ تولید کند.

شرکت مدرنا پس از شرکت فایزر، دومین شرکتی است که مجوز استفاده اضطراری واکسن کرونا را دریافت می‌کند.

منبع:فارس

 

  • بیشتر بخوانید:

سهم کشورهای در حال توسعه از واکسن کرونا چقدر است؟

 

خوزستان،اخبارخوزستان،آبادان نیوز،خبرخوزستان،اخبار خوزستان،آبادان،خبرآبادان،اخبارآبادان،خبر آبادان،اخبار آبادان،منطقه آزاد اروند،آبادان خبر،خبر خوزستان

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: