ابوالفضل امیری

 

آبادان نیوز : هماهنگ‌کننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید با تکرار ادعای آماده بودن توافق در مذاکرات وین گفت: مسئولیت اینکه بخواهند توافق را بپذیرند یا نه با ایران است.

علی‌رغم کارشکنی‌های دولت‌های غربی به سردمداری آمریکا در مذاکرات رفع تحریم‌های ایران در وین، کاخ سفید اما مدعی در دسترس بودن توافق است.

«جان کربی» ، هماهنگ‌کننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید بامداد پنجشنبه مدعی شد مذاکرات بر سر «برجام جدید» تقریبا کامل شده است.

به نوشته رسانه‌های آمریکایی، کربی طی نشست خبری در کاخ سفید گفت: «ما همچنان متعهد هستیم که ببینیم ایران هرگز به توانمندی‌های نظامی اتمی دست نمی‌یابد. رئیس جمهور [بایدن] باور دارد که دیپلماسی بهترین راه رو به جلو برای گرفتن نتیجه است».

وی در پاسخ به سوالی درباره آینده نامعلوم احیای توافق هسته‌ ای با ایران، مدعی شد: «مذاکرات درباره یک برجام جدید، تقریبا کامل شده است. [توافق] اکنون روی میز است. اینکه بخواهند توافق را بپذیرند یا نه، با ایران است».

روز سه‌شنبه بود که «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس اتمی با تاکید بر لزوم احیای تمام بازرسی‌های هسته‌ای در ایران، اما تایید کرد که آژانس هیچ اطلاعاتی درباره اینکه ایران بر روی سلاح اتمی کار می‌کند، به‌دست نیاورده است.

پیش از این ، «امانوئل ماکرون» ، رئیس جمهور فرانسه نیز گفته بود احیای توافق هسته‌ای با ایران هنوز هم ممکن است اما تهران باید به تعهداتش بازگردد. 

در مدت چند ماهی که از دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها می‌گذرد آمریکا و تروئیکای اروپایی و بازوهای رسانه‌ای آنها همواره سعی داشته‌اند اینطور القا کنند که ایران عامل حرکت آهسته گفت‌وگوهای وین است و سرعت گفت‌وگوها تابع تنها اقدامات ایران است.

این در حالی است که در هفته‌های آغازین شروع به کار دولت بایدن، زمانی که تصور می‌شد او بر اساس وعده‌های انتخاباتی‌اش ممکن است سریعاً آمریکا را به برجام بازگرداند مقام‌های او در موقعیت‌های مختلف از جمله در جلسات تأیید صلاحیت مجلس سنا بارها این موضع را تکرار کردند که واشنگتن با نقطه بازگشت به برجام فاصله زیادی دارد.

از آن گذشته، دولت جو بایدن در مدت ۱۹ ماهی که از ریاست‌جمهوری‌اش می‌گذرد با بحث‌هایی مانند «چه کسی اول باید به برجام برگردد» و «ضرورت مذاکره برای رسیدن به توافق قوی‌تر و طولانی‌تر» و زمان را برای ورود به برجام تلف کرد و اکنون قصد دارد با بازی مقصرنمایی، این تقصیر را گردن ایران بیندازد.

تحلیلگران همچنین می‌گویند سرعت مذاکرات وین را نمی‌توان تابع اقدامات تنها یک طرف دانست بلکه هر طرفی باید به سهم خود گامی برداشته و متقابلاً از طرف دیگر هم بخواهد که کاری انجام دهد.


به نظر می‌رسد که واشنگتن به دنبال تشدید تنش‌ها از گذر شراکت در منطقه و اتحادهایی باشد که برای ایزوله کردن تهران طراحی شده‌اند. این خطرناک است اما دولت‌های منطقه هم چندان حمایت جدی‌ای از آن به عمل نیاورده‌اند. این منطقه، تجربه‌های تلخی از تشدید کشمکش نظامی در سال ۲۰۱۹ دارد.

سایت ریسپانسیبل استیتکرفت وابسته به اندیشکده کوئینسی در تحلیلی نوشت: وارونه کردن راهبرد بی‌حاصل منزوی‌سازی ایران، فرصت‌های بزرگی را به وجود می‌آورد. این چیزی است که بسیاری از دولت‌های منطقه، آشکارا به آن توجه نشان داده‌اند و در تلاش‌هایشان برای تعامل دیپلماتیک با ایران هم مشاهده می‌شود.

در ادامه این مطلب آمده است: تحولات اخیر در ژئوپلیتیک خاورمیانه بزرگ، روشن می‌سازد که ریشه اصلی تنش‌های منطقه، در عمل به همان آفتی بازمی‌گردد که دیپلماسی منطقه‌ای را مختل می‌کرد: طردگرایی. اکنون روشن است که کشورهای منطقه، این نکته را به آرامی درک می‌کنند که مسیر کنونی تکرار تنش، پایدار نخواهند ماند.

برای مثال، امارات متحده عربی در اندیشه اعزام سفیر به تهران است و در حالی که فشاری بر ریاض برای عادی‌سازی با اسرائیل وجود دارد، سعودی‌ها در تعامل دیپلماتیک با تهران هستند. این اصلاح چشم‌انداز در میان شرکای آمریکا، باید فضای مناسبی را برای سیاستگذاران در واشنگتن فراهم آورد تا آنان نیز در نگرش خود بازاندیشی کنند، به‌ویژه در ذهنیت غیرقابل اجتناب بودن نزاع و بحران در منطقه. برجام، منطقی‌ترین نقطه آغاز برای گشودن گره روابط پرتنش بین‌المللی و منطقه‌ای ایران و ایجاد چارچوبی برای تنش‌زدایی در دیگر زمینه‌های منطقه‌ای است.

همه کشورهای عضو شورای همکاری، از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی، به‌رغم برخی تردیدهای اولیه درباره برجام، اکنون علاقه خود را به احیای این توافق نشان می‌دهند تا هم برنامه هسته‌ ای ایران محدود شود و هم تعامل اقتصادی با ایران افزایش یابد. کشورهای شورای همکاری، اهمیت آرام‌سازی در روابط واشنگتن - تهران را دریافته‌اند و به دستاوردهایی بالقوه سیاسی، نظامی و اقتصادی که می‌تواند از گشایش در تحریم‌های ایران حاصل شود، توجه دارند.

این نسیم موافقی که از منطقه (خلیج فارس) می‌رسد، بی‌اهمیت نیست و باید در سیاست آمریکا در قبال منطقه گنجانده شود. جو بایدن هم در مقاله‌ای که پیش از سفر اخیرش به خاورمیانه در واشنگتن پست منتشر شد، فواید «یک خاورمیانه امن‌تر و درهم بافته تر» را به رسمیت شناخت. اما به نظر می‌رسد که این واژه‌ها درباره منطقه‌ای گفته می‌شود که شامل ایران نمی‌شود. بایدن همچنان به رویکرد طردگرایی خود و تحریم‌های چندلایه چند دهه‌ای و سیاست بازدارندگی‌اش علیه ایران ادامه می‌دهد؛ رویکردی که مانع اصلی همکاری‌های فراگیر منطقه‌ای بوده است.

اگر برجام احیا نشود، تحریم‌های ثانویه آمریکا پابرجا مانده و شدیدتر می‌شوند و واشنگتن یک بار دیگر کارزار فشار حداکثری بر تهران را از سر می‌گیرد. این وضعیت نه تنها هرگونه امکان برای دیپلماسی منطقه‌ای را خفه می‌کند بلکه تاثیری شگرف و منفی بر تحولات دیپلماتیک و اقتصادی در منطقه می‌گذارد. مقام‌های آمریکایی اخیرا در دیدارهای خصوصی‌شان با اعضای شورای همکاری و همتایان اروپایی این انتظار را مطرح کرده‌اند که در صورت عدم‌احیای برجام، همه اعضای شورای همکاری از جمله عمان، قطر و امارات هم به کارزار فشار علیه ایران بپیوندند.

در چنین شرایطی، به نظر می‌رسد که واشنگتن به دنبال تشدید تنش‌ها از گذر شراکت در منطقه و اتحادهایی باشد که برای ایزوله کردن تهران طراحی شده‌اند. این خطرناک است اما دولت‌های منطقه هم چندان حمایت جدی‌ای از آن به عمل نیاورده‌اند. این منطقه، تجربه‌های تلخی از تشدید کشمکش نظامی در سال ۲۰۱۹ دارد.

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: